Dupa constituirea in 1879 a Marelui Orient al Romaniei care se transforma in 1880 in Marea Loja Nationala a Romaniei, in 1881, este creat Supremul Consiliu de rit scotian pentru Romania.
Prin sentinta civila (definitiva) nr. 114 din 12 iulie 1935, pronuntata in dos. nr. 5430/1935 de Tribunalul Ilfov sectia I c.c. (inregistrata sub nr. 72/1935 in Registrul Special pentru persoanele juridice) s-a acordat personalitate juridica "Marii Loji Nationale din Romania" (M.L.N.R.), Asociatie fara scop lucrativ a Francmasoneriei Romane de rit scotian antic si acceptat, al carei sediu a fost fixat - la acea data - in Bucuresti str. Lipscani nr. 21, et 2, sector 3.
Aceasta loja, considerata "loja mama" sau "loja albastra" si totodata ca mai mare dintre foarte numeroasele loji infiintate de francmasoneria romana pe cuprinsul Romaniei, a purtat si denumirea de "Romania Unita", sediul ei, dupa 23 august 1944, fiind mutat de pe str. Lipscani nr. 21, etaj 2, sector 3 in str. Bursei nr. 13, subsol (strada ce poarta actualmente numele de Ion Ghica si se afla tot in sectorul 3 al Bucurestilor).
La aceasta adresa, atat Loja "Romania Unita", cat si Supremul Consiliu al Masoneriei din Romania, si-au avut sediul pana in luna iunie 1944, cand impotriva si a francmasoneriei a fost pornita opresiunea regimului, manifestata prin extrem de numeroasele arestari ale membrilor acesteia (dintre care un mare numar a si decedat fie in timpul anchetelor sau al grelelor sanctiuni aplicate lor, fie la scurta vreme dupa ispasirea pedepselor si eliberarea lor). In aceasta situatie, fara a fi intervenit, insa, nici o dispozitie de suspendare a activitatii lojilor masonice sau de radiere a lor, conducerea ei suprema a apreciat ca fiind oportuna si a hotarat drept urmarea incetarea in intreaga tara a oricarei activitati (ceea ce in limbajul masonic se exprima prin asa numita "intrare in adormire").
Francmasonii, care s-au putut refugia - in acea vreme - in strainatate, au transferat la Paris sediul Marii Loji Nationale Romane (MLNR) "Romania Unita" si anume din Bucuresti sectorul 3, str. Bursei (azi Ion Ghica) nr. 13, in Paris (arondismentul 19), avenue Jean Jaures nr. 118-130, et. 13, ap. 208, unde la 9 decembrie 1991 a fost fixat si sediul Supremului Consiliu masonic de rit scotian antic si acceptat al Romaniei si unde a fost de atunci continuata, fara intrerupere, respectiva activitate masonica.
Dupa revolutia romaneasca din 22 decembrie 1989 si instaurarea la conducerea Romaniei a unui regim politic reputat ca fiind democratic, s-a hotarat - la Paris - ca Marea Loja Nationala Romana (MLNR) "Romania Unita", precum si Supremul Consiliu al masoneriei romane sa-si reia in Romania (recte la Bucuresti) respectivul ei sediu permanent, procedand apoi la reinfiintarea progresiva a lojilor sale de pe cuprinsul tarii.
In acest sens, s-a incheiat la 7 mai 1993 la Bucuresti un proces verbal protocolar semnat pe de o parte de Suveranul Mare Comandor, de Marele Secretar General si Cancelar precum si de Pastratorul Sigiliului apartinand conducerii Ordinului masoneriei romane din Paris - pe de alta parte de Locotenentul Mare Comandor si de Marele Secretar General si Cancelar al aceluiasi ordin (care nu parasisera tara), din Bucuresti.
Click AICI pentru procesul verbal din 7 mai 1993, incheiat la Bucuresti.
Click AICI pentru Procesul verbal de constituire al Supremului Consiliu de grad 33 si Ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania din data de 4 decembrie 5922.
Click AICI pentru Procesul verbal al tinutei Supremului Consiliu din 27 decembrie 5922.